Heb je al een elektrische auto, dan maak je je het gemakkelijker om thuis ook bij je eigen laadpaal te kunnen ‘tanken’. Een beter woord is natuurlijk: laden. Zo kun je er niet ver van je keukentafel of tv altijd voor zorgen dat de auto-accu lekker vol is, mocht je ineens willen vertrekken. ‘s Avonds nog snel even naar een publieke laadpaal moeten rijden is nooit een leuk ommetje maken. Bovendien laad je aan je eigen paal ook goedkoper. De laadpaal zelf is een kleine investering, en verder is de stroom goedkoper. Het is tegenwoordig wel een heel gedoe om een goede keuze te maken qua laadpaal. Gaat het een Webasto worden, een EV Box Homeline of toch een Alfen laadpaal?
Hoeveel slimheid wil je ingebouwd in je Alfen laadpaal?
Maar even eerlijk… wat bepaalt eigenlijk de beste laadpaal voor op je erf? Handige nieuwe features? Het design? Hoe ‘slim’ moet je laadpaal eigenlijk zijn? Voor zakelijke rijders is het handig dat zo’n paal aangeeft welk verbruik er is. Of een hulp om online te gaan declareren. Maar ook het laadvermogen en de prijs van de laadpaal zijn vaak belangrijke aankoop overwegingen. En alles heeft met elkaar te maken. Een ‘slim’ model krijg je eigenlijk niet goedkoper dan voor 750 euro. Een offline model heb je al te pakken voor 500 euro. En welke je ook neemt, je zult er wel een plekje thuis voor in moeten ruimen. Veel mensen zonder privé parkeerplek zetten een laadpaal in de voortuin. Die verbinden ze dan met de auto via een kabel naar de openbare weg waar dan de auto geladen wordt. Steeds meer gemeenten willen echter geen losse kabels over de stoep. Een eigen oprit of garage is meer de toekomst voor de plek van een laadpaal.
Alfen laadpaal: twee mogelijkheden
Een van de betere laadpalen komt van Alfen. Die biedt in feite twee types die je aan de wand kunt hangen of als paal kunt installeren. Zowel de Eve Single S-Line als de Eve Single Pro-Line hebben je auto snel volgeladen. De hoge oplaadsnelheden kunnen je plaatselijke stroomafname niet hinderen. Ze reageren daar slim op en afhankelijk van een stroompiek binnenshuis zetten ze zichzelf op een lager pitje. Beide types van de Alfen laadpaal kunnen op een OCPP-managementsysteem worden aangesloten. Ook zijn er koppelmogelijkheden met hernieuwbare energiebronnen en allerlei slimme producten. Ze kunnen zelfs zich aanpassen aan flexibele energietarieven.
Hoeveel power heb je nodig?
De Alfen laadpaal Eve Single S-Line is de junior van het stel. Deze heeft een laadvermogen tot 11kW terwijl de Eve Single Pro-Line qua laadvermogen kan verdubbelen tot 22kW. De pro heeft verder een paar extraatjes die bij de Single ontbreken. Zoals een fraai full colour display, diverse talen op het scherm en een simlockvrije functie. Dat betekent dus een vrije keuze in aanbieders van laaddiensten.
Rekening houden met overige stroomafname in huis
De Alfen laadpaal is perfect waar het de ‘Dynamic load balancing’ betreft. In goed Nederlands: prima in het wisselen van de sterkte van het opladen. Jouw auto wordt steeds met maximale snelheid opgeladen. Alleen is het maximum altijd afhankelijk van wat je op dat moment verder aan stroom afneemt in en rond huis. Zo vliegt de hoofdzekering er dus nooit uit maar kun je altijd je auto blijven laden.
Liever een laadstation thuis hebben? Ook dit behoort tot de mogelijkheden.