Wat komt er meteen in je op als je aan Italiaanse auto’s denkt?
Opzichtige ontwerpen van legendarische koetswerkfirma’s als Pininfarina? Formule 1-auto’s ingereden Rosso Scuderia racen rond legendarische circuits zoals Monza en Mugello terwijl de Tifosi proost? V12-motoren die rommelen en gillen met het karakter van 1000 razende stieren? Supermodellen die aankomen in supercars die de laatste mode van een van de tientallen Italiaanse modehuizen aantrekken?
Nou vrienden, jullie zouden niet de enigen zijn die denken dat de Italiaanse autocultuur draait om snelheid en alles Bellissimo. Bij Xtreme Xperience houden we van alles wat met Italiaanse supercars te maken heeft en we zijn er trots op dat we er veel op onze Open Road en Track Day-evenementen hebben.
Benieuwd waarom Italiaanse supercars oppermachtig zijn? Lees verder om meer te weten te komen.
Italiaanse autocultuur
De Italiaanse autocultuur is in één woord uniek. Net als hun eten en hun mode, hebben Italianen een manier om alledaagse dingen om te zetten in buitengewone uitingen van liefde en passie.
Bezoek Italië en je zult versteld staan van de enorme verscheidenheid aan auto’s en de absolute drang naar snelheid die schijnbaar elke Italiaan heeft. Veel taxichauffeurs en de lokale bevolking zullen je vertellen dat stoplichten en stopborden slechts suggesties zijn en dat Italianen altijd haast hebben om ergens te komen. Dit staat in schril contrast met hoe de meerderheid van de Italianen hun dagelijks leven leiden, dat traag en methodisch is, genietend van elke laatste slok wijn en elke laatste kruimel voedsel.
We gaan alle grote Italiaanse automerken behandelen, maar laten we eerlijk zijn als je aan Italiaanse snelheid denkt, dan denk je aan Lamborghini en Ferrari.
De geschiedenis van Lamborghini en Ferrari
Scuderia Ferrari (Stable of Ferrari) vindt zijn oorsprong in de tijd dat Enzo Ferrari werkte voor een ander legendarisch Italiaans bedrijf, Alfa Romeo. Enzo had altijd al een voorliefde voor racen en in de begindagen van Alfa Romeo leidde hij hun baanbrekende race-divisie tot 1939. Hij verliet, laten we zeggen, ‘dubieuze’ omstandigheden en beloofde de naam Ferrari niet te gebruiken in verband met een race auto voor minimaal vier jaar. Welnu, twee jaar later produceerde hij al een op Fiat gebaseerde raceauto onder zijn voogdij die elk stukje Ferrari ontbloot behalve de naam. De regels omzeilen? Dat is de Italiaanse manier.
In 1947 produceerde Ferrari hun eigen auto’s, terwijl het nog steeds deelnam aan het racen. In feite verkocht Enzo ALLEEN de auto’s om Scuderia Ferrari te financieren, en volgens insiders deed hij dat met tegenzin. Om eerlijk te zijn, de jaren ’50 en ’60 waren een echte Gouden Eeuw voor Ferrari straatauto’s en de dingen die ze produceerden waren ontzagwekkend perfect. Dit was ook het tijdperk van het begin van de Formule 1 en het tijdperk van de epische gevechten tussen Ferrari en Ford op Le Mans. Na een reeks overnames en buy-outs door de jaren heen, is Ferrari nog steeds het meest vooraanstaande racemerk ter wereld en een van de meest waardevolle merken ter wereld.
Ferruccio Lamborghini, geboren uit boeren in de druivenproducerende regio Emilia-Romagna in Italië, is een onwaarschijnlijk succesverhaal voor supercars. Na de Tweede Wereldoorlog zag Lamborghini in de markt behoefte aan een betaalbare en efficiënte tractor. Lamborghini Trattori (Tractor) was meteen een succes. Als geboren knutselaar had hij in zijn jeugd genoten van het bouwen van snelle Fiat Topolino’s, maar nu hij meer rijkdom in handen had van de tractorbusiness, begon hij grotere en betere Italiaanse auto’s te kopen, zoals Alfa Romeo’s en Lancia’s.
In een hilarisch stukje lot is de oprichting van Automobili Lamborghini nauw verbonden met een vete met Ferrari. Volgens Ferruccio waren Ferrari’s dun gesluierde raceauto’s die niet op straat thuishoorden. Ze waren luid, ongemakkelijk en onbetrouwbaar. Hij bracht deze zorgen rechtstreeks naar Enzo zelf en werd ontslagen, naar verluidt door uit zijn kantoor te worden gezet. Dus, wat deed Lamborghini? Hij nam zijn technische expertise en bouwde zijn eigen autobedrijf. In 1963 werd hij opgenomen en klaar om te rocken.
Hoewel de originele Lamborghini-auto’s goed waren, verbleekt ze in vergelijking met de supercar waarmee het allemaal begon, de Miura. De Miura uit 1967 zag er niet alleen fantastisch uit, maar maakte ook gebruik van een ongebruikelijke middenmotor, dwarsgeplaatste lay-out om het gewicht beter te verdelen en de tractie te bevorderen. Velen denken dat de Miura de mooiste supercar ooit is, maar er is geen onenigheid over het feit dat de lay-out met middenmotor de standaardconfiguratie zou worden voor supercars die tot op de dag van vandaag zullen komen. Hoe iconisch is dat?
De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. Na een aantal keer te zijn gekocht en verkocht, kwam Lamborghini eind jaren negentig uiteindelijk in handen van de Volkswagen Groep. Van daaruit produceerden ze moderne legendes zoals de Murcielago en Gallardo, en vervolgens naar de Huracan en Aventador. Wat ze tijdens hun tumultueuze geschiedenis altijd zijn gebleven, is buitengewoon interessant, dramatisch en 100% Italiaans.
Mamma Mia, meer merken en modellen
Hoewel Enrico Bernardi in 1884 een door gas aangedreven driewieler bouwde, begon de Italiaanse autocultuur eigenlijk met vier letters: FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino). Fiat werd opgericht door Giovanni Agnelli en zette Italië op de kaart van de autoproductie. Vroege Fiat-voertuigen waren een mix van goedkoop maar stijlvol utilitair transport zoals de Fiat “Zero” en gekke, recordbrekende voertuigen zoals het “Beast of Turin” met zijn 28.5L-motor. Ja, je leest het goed, 28,5 LITER.
In de loop van de geschiedenis van Fiat zouden ze doorgaan met het produceren van voertuigen die de motorsportbarrière verlegden, terwijl ze ook utilitaire voertuigen produceerden die niet duur waren maar toch een uitgesproken stijl hadden. Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog eindigde, produceerde Fiat voertuigen die opnieuw stijlvol waren, maar nog steeds voldeden aan de behoeften van de naoorlogse Italiaanse samenleving. Namelijk de Fiat 500 “Topolino”, een voertuig dat belachelijk klein en klein was, maar toch met maximaal vier personen erin kon stoppen. Ze zijn echter verreweg het meest bekend om hun iconische Fiat 500, een voertuig dat van 1955 tot 1975 meer dan 3,9 miljoen exemplaren zou verkopen.
We kunnen geen iconische Italiaanse merken noemen zonder Alfa Romeo te noemen. Alfa Romeo schopt al sinds 1910 en racet sinds 1911. Er is geen merk ter wereld met meer raceoverwinningen dan Alfa, en het legendarische merk was de aanjager van alles wat met Ferrari te maken heeft. Hoewel het vertrek van Enzo Ferrari pittig was, zijn ze nooit gestopt met het produceren, verfijnen en op de markt brengen van hun high-performance voertuigen waarmee ze aan alles konden deelnemen, van rally tot Formule 1. In feite was het Alfa Romeo die de geblokte vlag zou veroveren op de inaugurele Formule 1 Grand Prix in Turijn.
Expertise naar het spoor brengen
Autoracen en Italië gaan hand in hand op een manier waarop maar weinig andere landen aanspraak kunnen maken. In feite heeft de legendarische raceserie Formule 1, nu een wereldwijd fenomeen, zijn wortels in Italië in 1946. Bekend als de Grand Prix van Turijn, was het een geformaliseerde wegrace met een vast aantal regels (de ‘formule’) die werden nageleefd door fabrikanten als Alfa Romeo, Maserati en ERA. In 1950 werd het Formula World Drivers Championship (WDC) geformaliseerd en vond de allereerste race om het wereldkampioenschap plaats in 1950 op Silverstone.
Het eerste decennium waren het de in Argentinië geboren Juan Manuel Fangio en zijn titelwinnende Alfa Romeo 159 die de krantenkoppen over de hele wereld zouden stelen. Fangio zou gaan winnen in 1951, 1954, 1955, 1956 en 1957, een record dat stand zou houden totdat Michael Schumacher het in 2003 brak. Ja, bijna 50 jaar lang was het F1-record in handen van een Alfa Romeo-coureur. Hoeveel meer street cred kunnen de Italianen krijgen dan da
Herinner je je al dat Ferrari-drama met zijn vertrek bij Alfa Romeo nog? Welnu, het echte einddoel van Enzo werd bereikt in 1948 toen zijn 12-cilinder Tipo 125 schreeuwde rond niet-goedgekeurde Grand Prix-evenementen over de hele wereld. In 1950, het eerste officiële WDC-jaar voor de Formule 1, was Scuderia Ferrari klaar om te rocken en sindsdien zijn ze een vaste waarde.
Van alle teams in de Formule 1 zit Ferrari er het langst in. Laten we het zo zeggen: als je een specifieke naam voor je fanbase hebt, weet je dat je het toppunt van de autosportberuchtheid hebt bereikt.
Ervaar de Lamborghini en Ferrari met Xtreme Xperience
We weten dat je graag in Italiaanse supercars rijdt, en daarom hebben we twaalf Ferrari’s en elf Lamborghini’s in onze vloot van legendarische supercars! Er gaat gewoon niets boven het gas geven op het rechte stuk en een platte V8-krukas of een boze V10-krijs voelen tot driecijferige snelheden. Elke bocht, elke gasstoot en het naar beneden halen van snelheid met enorme remmen is uniek speciaal.
We hebben zowel Ferrari als Lamborghini beschikbaar voor zowel onze racebaan als open-road-evenementen. Wat is er mooier dan een Lamborghini Huracan Spyder die krijst op enkele van de beste binnenwegen in Amerika? Als je Italiaanse snelheid nodig hebt en je voelt je een lid van de Tifosi voor Scuderia Ferrari, dan heb je zelf wat tijd in onze vloot van 488 supercars.
Serieus, waar wacht je nog op?
Forza Azzurri!
Het bericht Pasta, Pizza en Supercars: It’s the Italian Way verscheen eerst op Xtreme Xperience.