In de afgelopen jaren en in de loop van deze zomer hebben we je een voorproefje gegeven van Gatebil. Ik heb nog een hoop inhoud te halen uit mijn tijd in Mantorp Park, en het grootste Gatebil-evenement van het jaar, Rudskogen, dus nu de bandenrook is opgetrokken en het rubberstof is neergedaald, dacht ik dat we er weer in.
Ten eerste, het is een kijkje onder de motorkap van een aantal gekke auto’s die in juni het eerste Zweedse evenement op de Gatebil-kalender van 2022 haalden.
Ik weet wat je denkt, de meeste drift-builds zien er hetzelfde uit: brede lichamen, grote vleugels, flitsende kleuren, hoekkits … we hebben het allemaal eerder gezien. Maar het is vaak wat je onder de motorkap vindt dat interessanter is.
Omdat ze in Zweden heel gewoon zijn voor mij, zie ik bijna altijd Volvo’s over het hoofd op evenementen. Een Volvo 240 is voor mij wat een BMW E46 is voor iemand die in Duitsland woont – ze zijn overal en meestal zijn ze niets bijzonders. Bij Gatebil is het echter een heel ander verhaal.
Ik bedoel, natuurlijk, je leraar heeft waarschijnlijk elke dag een Volvo naar school gebracht in Zweden, maar ik kan garanderen dat geen van die auto’s een Mercedes M104-motor met turbocompressor had die goed was voor 707 pk zoals deze 940 dat doet.
Of wat dacht je van een Volvo 945 aangedreven door een 900 pk S50B30 BMW M3-motor? Deze heeft natuurlijk ook een boost.
BMW-swaps zijn gebruikelijk bij Gatebil, maar je kunt hun aantrekkingskracht niet ontkennen, vooral als er twee slakken in de mix zijn.
Motorswaps van andere fabrikanten zijn tof, maar toch vind ik een Volvo met een Volvo hart de beste combinatie. Is er iemand bij mij?
Ongeacht het motorsportevenement, rondlopen in de paddock is mijn favoriete ding om te doen. Voor elke nieuwkomer is het de perfecte manier om te zien wat er nodig is om te concurreren. Mechanisch begrijp ik er nauwelijks iets van, dus ik ben vaak onder de indruk van sommige reparaties die mensen op het circuit kunnen uitvoeren, vooral wanneer de tijd cruciaal is.
Het rare en wonderbaarlijke
Het mooie van Gatebil is dat alles mag, hoe gek het ook is. Ik zag dit ding op weg naar de ingang van het circuit, dus ik rende er achteraan in de hoop dat ik het van dichterbij zou kunnen bekijken.
Deze Mercedes-Benz E-Klasse is uiteraard ver uit voorraad, zijn netjes gesneden motorkap met een SL55-supercharger bovenop een M120 6.0L V12. Zelfgemaakte builds zijn echt de beste.
Ik heb sinds het begin van de jaren 2000 geen Lada meer gezien, dus de 2107 van Anders Fallingen uit 1987 bracht een grote glimlach op mijn gezicht.
Jaren geleden zag Anders de Lada wegrotten in het bos en dacht er meteen aan om hem te redden. Hij slaagde erin contact te krijgen met de eigenaar, die het graag gratis aan Anders gaf, zolang hij het maar zelf redde.
De rest is geschiedenis en vandaag leeft de Lada zijn beste leven op het circuit met een Mercedes-Benz OM606-dieselmotor vooraan gemonteerd. Met een turbocompressor en een Holset HX40 produceert de motor ergens rond de 450 pk. Andere upgrades, waaronder een BMW ZF-versnellingsbak met 5 versnellingen, een Volvo 240-achteras en elektrische stuurbekrachtiging van een Opel Combo, hebben wat ooit een verlaten emmer roest was, getransformeerd in een kleine raket die geweldig is om op het circuit te zien.
Heb je ooit een volledig afgebouwde Nissan S15 zien achtervolgen door een Lada? Ik heb en het is glorieus.
De paddock van Mantorp Park had alles, van scooters met turbocompressor tot ongeïdentificeerde tijdaanvalmonsters en alles daartussenin.
Toon & Vertel
Een andere build die mijn aandacht trok, was de EG Honda Civic van Markus Viinikka.
De Civic is volledig opnieuw opgebouwd met een K24-turbomotor waarvan Markus me vertelde dat deze 511 pk en 530 Nm produceert. Er is gewoon iets aan een K-swap dat nooit saai zal worden. Is het de kleine vormfactor die een waanzinnige hoeveelheid stroom produceert? Is het het uiterlijk? Het is misschien een beetje van beide…
De motor zelf is voorzien van gesmede CP-zuigers, Manley Turbo Tuff-stangen, Skunk2-klepveren en een Nuke Performance-brandstofrail, brandstofdrukregelaar, dumpklep en olievanger. Het uitlaatspruitstuk is een custom item gemaakt door Jalkelid Motorsports, terwijl de turbo een Pulsar GTX3582R Gen2 is in combinatie met een 50 mm Turbosmart Gen-V wastegate.
Oh, en heb je de ‘AWD’-badge onder het rechter achterlicht gezien? Ja, deze brengt het vermogen naar alle vier de wielen dankzij een van CR-V afgeleide aandrijflijn.
Twee drift builds vielen me dit jaar op bij Gatebil Mantorp, waarvan de eerste Kazum Radhi’s Nissan S15 was. Het is Toyota 2JZ-aangedreven, de inline-zes gebouwd door KZR-vervaardigingen produceert nu 1.070 pk dankzij gesmede zuigers en Carrillo-stangen uit de CP Ultra-serie, Power Division-nokken, een Hypertune-inlaat, Garrett G42-1200-turbocompressor en een Emtron-ECU.
De aandrijflijn is voorzien van een Samsonas RS90 sequentiële versnellingsbak en Winters Performance snelwisseldifferentieel, terwijl de besturing profiteert van een Wisefab Drift Angle Lock Kit.
De andere opvallende verschijning was Fredrik Larsson’s wide-body BMW E30 in Atlantis Blue.
De BorgWarner S369 turbo-uitgeruste BMW M50B28-setup is niet zo wild als de 2JZ-motor van de S15, maar de baai ziet er toch geweldig uit. Dat gezegd hebbende, het was niet de motor die in eerste instantie mijn aandacht trok…
Het was het interieur met een BMW F31-dashboard dat is aangepast om in de kleinere E30-cabine te passen. De middenconsole is door Fredrik zelf gemaakt met een watersnijmachine.
Oud met nieuw mixen is vaak een gewaagde zet, maar in dit geval vind ik dat het moderne interieur perfect past bij deze 30 jaar oude auto.
Er was een andere motor I had om te fotograferen, maar je moet wachten op de volledige schijnwerpers op deze …
Scandinavische motorsportevenementen hebben altijd iets speciaals te bieden, en als het op motoren aankwam, stelde Gatebil Mantorp niet teleur. Het is echter maar de helft van het verhaal; blijf op de hoogte voor mijn blik onder de motorkap bij Gatebil Rudskogen.
Alen Haseta
Instagram: hazetaa